Набір посуду: як обрати

Набір посуду: як обрати

Приводів для придбання набору посуду для кухні може бути багато: переїзд, корисний подарунок або просто необхідність оновити існуючий посуд. Від посуду, його якості та форми може залежати доля майбутніх страв, тому до цього варто підійти максимально відповідально. У цій статті ми розповімо, як вибрати набір посуду для кухні.

Перше, що варто окремо відзначити – чому варто вибирати саме набір, а не посуд окремо. По-перше, це буде дешевше, ніж купувати всі необхідні каструлі. По-друге, у більшості наборів будуть представлені всі обсяги, які можуть стати в нагоді при приготуванні їжі. І по-третє – весь посуд буде виконаний в одному стилі, що зробить кухню органічнішою в дизайнерському плані.

Матеріал

Це один із найважливіших параметрів, так як покриття може безпосередньо впливати не тільки на процес приготування страви, а й на його підсумковий смак.

  • Емальовані каструлі. Це виконання вважається класичним, і найімовірніше знайоме практично кожному. Емаль перешкоджає впливу металу на їжу, що дозволяє страві бути без сторонніх присмаків. Такі каструлі досить недорогі, в них можна готувати найрізноманітніші страви, і вони бувають різних колірних рішень. З мінусів можна відзначити те, як легко ушкоджується емаль. Будь-яка тріщина, скола або інше механічне пошкодження роблять каструлю непридатною. У зв’язку з цим її не можна чистити металевими щітками.
  • Алюмінієва каструля також вважається недорогою. Такі каструлі відрізняються гарною теплопровідністю, за рахунок чого процес приготування їжі займає менше часу, крім того, це найлегший матеріал для посуду. Однак продукти з вмістом кислот для таких каструль протипоказані, оскільки алюміній окислюється, і продукти окислення потрапляють в їжу, внаслідок чого вона стає небезпечною, так що такі продукти, як, наприклад, борщ з томатами в них краще не варити.
  • Нержавіюча сталь. Мабуть, найпопулярніше рішення, оскільки в силу своєї універсальності вони стануть у пригоді для приготування будь-якого типу страв. Вони довговічні, легкі для очищення, а зовнішнє виконання можна назвати відповідним для сучасної кухні. Єдиним мінусом каструль з нержавіючої сталі можна назвати лише ціну – набори посуду з якісної нержавіючої сталі завжди будуть високими щодо своїх аналогів з інших матеріалів.
  • Вогнетривке скло. Вони придатні для зберігання продуктів, легко очищаються (у тому числі в посудомийній машині), підходять до приготування їжі в мікрохвильовій печі, до того ж виглядають досить стильно. Але мінусів також багато: каструлі не можна ставити на відкритий вогонь, просто розбити, і потрібно уникати різких перепадів температур. До того ж є ризик купівлі неякісних скляних каструль, що вони просто луснуть під впливом високих температур.

Об’єм

Як правило, набори посуду містять найпоширеніші та ходові обсяги каструль, тому слід визначитися з передбачуваними обсягами готування та кількістю членів сім’ї, наприклад, якщо в будинку живе одна-дві людини (і немає великого собаки), то в наборах з каструлями великого об’єму сенсу немає.

  • 3-5 літрів. Це великі каструлі, призначені для супів чи компотів. У принципі, якщо в сім’ї небагато людей, і вони не є особливими любителями перших страв, то особливої ​​потреби у таких великих каструлях немає.
  • 2-2,5 літри. Універсальний і застосовуваний тип каструль. У них готують макарони, невеликі порції супів та багато іншого. В принципі, жоден набір не обійдеться без каструлі такого обсягу.
  • 1 літр. Це невеликі каструльки, як правило, із довгою ручкою. У таких каструлях варять яйця, сосиски, овочі.
  • Козанок або товстостінна каструля. Якщо є необхідність у частому приготуванні плову, різних видів каш або для гасіння – то без такого типу каструлі не обійтися.
  • Сотейник. Це тип каструлі з низькими стінками, що нагадує сковороду. У ньому готуються м’ясо, риба, прожарюються овочі.

Це п’ять основних типів каструль, які найчастіше зустрічаються у наборах посуду. Звичайно, професійним кухарям може здатися, що цього недостатньо, але водночас тим, хто не надто часто готує, навпаки, п’яти каструль видасться багато.

На що звернути увагу

Матеріал та обсяг – це основні критерії, за якими потрібно оцінювати набори каструль. Але є ще низка особливостей, на які потрібно звернути увагу.

Відсутність дефектів. Перед покупкою набору необхідно ретельно оглянути кожну каструлю щодо тріщин, сколів і нерівностей, наприклад, дні каструлі. Кожен такий дефект може знизити термін експлуатації каструлі, так і, в деяких випадках, бути небезпечними для здоров’я (як у випадку з емаллю), а у випадку з нерівним дном може призвести до порушення рівноваги.

Кришка каструлі переважно повинна бути з вогнетривкого скла. Прозорість дозволяє оцінити рівень готовності страви без необхідності знімати кришку і потрапляти під гарячі бризки. Сама по собі кришка повинна щільно прилягати до каструлі, а при невеликому нахилі — не зісковзувати, але зазвичай, якщо кришка йде в комплекті з каструлею, то проблем із цим не виникає.

Розмір ручок каструлі та кришки не повинен бути занадто великим, оскільки це призведе до того, що каструлі займатимуть багато зайвого місця в кухонній шафі або холодильнику.
Також потрібно звертати увагу, чи є на каструлях у наборі антипригарне покриття. Чим його більше, тим довше прослужить посуд.

Висновок

Для середньої родини, де готується не надто часто і не надто багато, достатньо буде набору з 3-4 каструль, переважно з нержавіючої сталі, зі скляними кришками, антипригарним покриттям та невеликими ручками.

Оставьте комментарий