Як обрати кухонні ваги і що вміють сучасні

Як обрати кухонні ваги і що вміють сучасні

Якщо читати рецепти будь-де, рахуючи і наш блог, незмінними будуть вказівки – скільки грамів, ложок або шматочків того чи іншого продукту треба для приготування страви. І якщо з кількістю ложок або шматочків помилитись важко, то, наприклад, 200 грамів – це вже важче, а в деяких стравах помилка навіть на пару десятків грамів повністю змінить смак. Тому кожен, хто часто готує щось смачне та нове для себе і своїх близьких має мати на кухні кухонні ваги, і як вибрати ваги для кухні ми розкажемо у нашій статті.

Тип

За принципом роботи кухонні ваги поділяються на два типи:

  • Механічна. Пружина піддається тиску, і за цим принципом можна дізнатись вагу продуктів. До плюсів можна віднести тривалий строк експлуатації, невисоку ціну, можливість взважувати тяжкі (близько 20 кг) предмети, і такі ваги не потребують електроенергії.
  • Електронні. Вони відрізняються різноманітним дизайном, точністю взваження, а також широким функціоналом і сценаріями застосування.

Також електронні ваги можна поділити на наступні різновиди:

  • З пласкою поверхнею. На такі ваги можна ставити предмети майже будь якого розміру, головне, щоб вага була не надто велика і не зламала пристрій.
  • З чашею. Такі ваги використовуються з продуктами, які не мають сталої форми (наприклад, розсипаються), і для цього не потребується окремий посуд.

Матеріал та оформлення

Електронні ваги можуть бути виготовленими з різних матеріалів: пластик, метал, скло чи дерево, але це особливо ні на що не впливає. Все залежить від дизайну кухні, наприклад, на ретро-кухні не дуже доречно будуть виглядати пластикові ваги, а для кухні в стилі хай-тек краще брати металевий пристрій, а не ваги з дерева. Окрім зовнішнього вигляду і дизайну треба звертати увагу на розмір цифр, які вказують вагу, щоб користувачу було зручно і не треба було нагибатись над пристроєм.

Вага та похибка

Максимальна вага значить те, скільки максимально продуктів буде взважуватись одночасно. Як правило, максимальна вага в електронних пристроях – близько 5 кг, але більщості користувачів це не критично, і буде достатньо максимальної ваги в 2-3 кг. Більше потребується тим, хто робить заготовки, але це окремий випадок.

Щодо похибки – це не найважливіший параметр. Виробники можуть писати похибку в 0,1 грам, але навіть 1 грам ні на що не впливає у абсолютній більшості випадків.

Додаткові конфігурації

На перший погляд, кухонні ваги – дуже простий пристрій, навіть якщо вони електронні. Однак сучасні ваги мають багато додаткових функцій:

  • Тарування. За допомогою цієї функції можна отримати чисту вагу продукту, без тари. Наприклад, точну вагу муки без тарілки.
  • Послідовне взвішування. За допомогою цієї функції можна окремо взважити той чи інший інгредієнт, при цьому його необов’язково діставати з посуду.
  • Вимірювання об’єму води в посуді.
  • Вибір одиниці вимірювання. Наприклад, Кілограми, фунти, унції – все це для тих, хто готує, наприклад, по американським рецептам.
  • Запам’ятовування значень та їх очистка.
  • Таймер. Він здатен не тільки відключати ваги, а ще й попереджувати, коли садиться акумулятор.
  • Перевищення навантаження. Коли вага продуктів вище можливостей пристрою – він попередить про це.
  • Дієтичний підрахунок. Він підрахує жири, вуглеводи, калорії. Просунуті ваги можуть запам’ятовувати декілька сотен найменувань продуктів.
  • Термометр. Він показує температуру в приміщенні.
  • Кронштейн. Деякі моделі можна ставити не лише на стіл, а окремо монтувати в стіну.
  • Стійкість до температур. На деякі моделі можна ставити навіть гарячу пательню.
  • Прорезинені ніжки, щоб пристрій не зізкользнув.
  • Панель управління. Є ваги з сенсорним управлінням, а є з механічним. У останньому разі краще обрати резинові кнопки.

Взагалом, функціонал сучасних кухонних вагів дуже великий, і все залежить тільки від бюджету, та, звісно, від потрібного функціонала. Деякі просунуті ваги взагалі можуть знадобитись лише професійним кухарям. Або, можливо, дуже затятим любителям готувати.

Оставьте комментарий