Дошка для нарізання — незмінний атрибут будь якої кухні. Проте більшість користувачів не звертають уваги до вибору дошки, і це дуже дарма, адже це питання зручності, якості, гігієни та того, як довго прослужать ножі. У цій статті ми розповімо, як правильно вибрати дошку дл я нарізання і не помилитись з вибором.
Яка має бути якісна дошка для нарізання
Для того, щоб обрати якісну дошку, вона повинна відповідати багатьом критеріям:
-
Довговічність. Дошка — не найдорожче, що може бути в кухні, але все ж вона повинна прослужити достатньо довго.
-
Многофункціональність. Дошка може слугувати як і, власне, дошкою для нарізання, так і підносом, кришкою для каструль, підставкою для гарячого посуду.
-
Не вбирати запахи та фарбники з їжі.
-
Також важливо, щоб при нарізанні продуктів дошка не видавала неприємні звуки.
-
Вона не повинна тупити ножі.
-
Стійкість до високих температур, як ми зазначали вище, також важлива.
-
Дошка повинна бути зафіксована на столі, та не “гуляти” по ньому.
-
Якщо на кухні є посудомиєчна машина, то дошка повинна в неї влізати.
-
Стійкість до вологого середовища.
-
Антибактеріальне покриття — також важливий пункт.
В ідеалі на кухні повинно бути чотири дошки — для м‘яса, для риби, для хліба та для продуктів рослинного походження — фруктів, овочів. Це дозволить менше мити дошку, і запахи різних продуктів не будуть змішуватися, а у разі дошки для хлібу — її взагалі не треба мити окремо.
Матеріал
Це також дуже важливий параметр:
-
Скло. До плюсів можна віднести різноманітність візерунків та кольорів, стійкість до вологого середовища, високих температур. Але вони туплять ножі, особливо керамічні, мають невеликі розміри, а також можуть розбитися при падінні. Також не всім подобається різкий звук при дотику ножа до дошки.
-
Камінь. Плюси та мінуси в нього більш-менш співпадають зі скляними дошками, але гранітні, мраморні та дошки зі штучного каменю виглядають преміальніше за скляні. Втім, вони досить важкі, якщо достанього розміру, і тому їх важко мити.
-
Деревина. Вона може бути або м‘якою, або твердою. М‘яка недорога, не тупить ножі, але при цьому схильна до деформації у воді, може залишати по собі тріску, а також не має покриття проти бактерії, і, до того ж, швидко впитає в себе запахи. Тверда деревина довговічна, не тупить ножі, не впитає запахи, але потребує догляду — її потрібно змащувати, витирати насухо та інше. Зазвичай це горіх чи дуб, інколи зустрічаються інші породи деревини. Окремо стоїть бамбук: в нього багато плюсів, але вони туплять ножі, дорожчі, та невеликого розміру.
-
Пластик. Вони не вбирають запахи, їх можна мити в посудомиєчній машині, вони різноманітні та довговічні. Про ціну сказати важко, адже в залежності від якості пластика вони можуть бути як дуже дешевими, так і дуже дорогими. До мінусів можна віднести чутливість до високих температур, а ще вони можуть тупити ножі.
-
Силікон. Це окрема категорія дошок, які, зазвичай, краще брати у походи.Також часто мають антибактеріальне покриття зі вмістом срібла. Звісно, вони не туплять ножі та дуже компактні.
Розмір
Від розміру дошки залежить зручність та економія часу — наприклад, з маленької дошки будуть падати частини продуктів, і їх треба буде підбирати. Найоптимальнішим буде дошка, на якій продукт будет уміщатися цілком: якщо користувач планує нарізати індичку, то дошка повинна бути великою, а якщо таких продуктів не передбачається — то можна обмежитись і невеликими дошками.