Заготовки до зими у трилітрових банках несправедливо вважаються їжею наших бабусь, адже це дуже смачні страви, які важко повторити в умовах ресторанів. Тому не зайвим буде робити такі звичні страви, і у цій статті ми розповімо про декалька рецептів.
Баклажани, помідори та перець
Для цієї заготовки потрібно:
-
Болгарський перець — 700 г
-
Помідори — 1,5 кг
-
Баклажани — 1,5 кг
-
Морква — 500 г
-
Рослинне масло — 60 мл
-
Часник — 1 голівка
-
Оцет — 1 ст. л.
-
Цукор — 50 г
-
Cіль — 30 г
-
Гострий перець — за смаком
Помідори треба подрібнити за допомогою блендера, а інші овочі нарізат великими шматками. Баклажани треба посолити, та трохи відстоятись. Після чого гризати часник. Далі треба зажарити баклажан близько 15 хвилин, додати перець, моркву, та жарити ще 10 хвилин. У цю масу додається цукор, сіль, після чого у мультиварці задається програма “тушіння” на 45 хвилин. Далі у страву додатково додається оцет, перець, та залишки часнику.
Овочева заправка
Вона використовується для рагу та супів:
-
Перець болгарьский — 600 г
-
Помідори — 600 г
-
Зелень — один пучок
-
Морква — 4 штуки
-
Сіль — 40 г
Помідори нарізаються, морква натирається, після чого овочі змішуються, соляться, та настоюються годину. Потім зелень нарізається та додається до страви.
Перець по-сербськи
Ця балканська страва готується наступним чином:
-
Болгарьский перець — 5 штук
-
Часник — 4 зубчики
-
Сіль — 1 столова ложка
-
Цукор — 1 чайна ложка
-
Оливкове масло — 40 мл
-
Оцет — 10 мл
-
Перець та базилік — за смаком
У духовці смажиться болгарський перець при температурі близько 200 градусів приблизно півгодини. Після цього перець настоюється у каструлі близько півгодини, видаляється все зайве. Перець укладається у банки шматочками, додається базилік, часник, а потім масло, оцет, перець гострий та цукор. Потім все це перемішується, кип‘ятиться, та у зачиненому вигляді розміщається у холодильнику до 10 годин. Підготовка до зими потребує також додавання оцету та стерилізації.
Томатний джем
Це гострий джем, який буде гарною заправкою для м‘яса та птиці:
-
Гострий зелений перець — 1 штука
-
Помідори — 1 кг
-
Часник — 2 штуки
-
Соус соєвий — півтори столові ложки
-
Цукор — 500 г
-
Лимонний сік — 3 столові ложки
-
Сіль — 2 чайні ложки
Помідори нарізаються, посипаються цукром та залишаются на 4-5 годин. Перець дрібно нарізається, часник роздавлюється, після чого всі інгредієнти змишуються у каструли. Суміш доводиться до кипіння, після чого вогонь робиться маленьким, і суміш повинна варитися ше одну годину. Після чого соус розміщається в банки, та залишається при кімнатній температурі.