Як подовжити життя акумулятору ноутбука

Як подовжити життя акумулятору ноутбука

Акумулятор ноутбука — це саме та деталь, яка, скоріш за все, першою буде демонструвати ознаки того, що потрібно звернутися до сервісного центру. Звісно, це за відсутності механічних чи програмних пошкоджень. Акумулятори старішають, і хоч заміна батареї — не найдорожче, що може бути в ремонті ноутбука, але все ж таки може завдати деяких проблем. У цій статті ми розповімо, як подовжити життя акумулятора ноутбука.

Оновлення ОС

Оновлення операційної системи — це досить неочевидний крок, адже користувач рідко проводить паралелі між розрядкою акумулятора та оновленням ОС. Але насправді справа в тому, що майже кожне оновлення тієї ж Windows несе в собі оптимізацію енергоефективності, тобто, дозволяє пристрою витрачати менше енергії.

Гібернація
На тій ж ОС Windows є два режими — сну та гібернації. Режим сну автоматично включається, коли користувач закриває кришку ноутбука, але деякий час з ним не взаємодіє. У такому випадку ноутбук все ж живиться енергією, тобто, акумулятор працює, хоч і не в повну силу.

У той же час гібернація залишає відкритими документи та програми, але живлення відключається повністю. З режиму гібернації ноутбук виходить повільніше, ніж з режиму сну, і варто його задіювати коли ноутбуком не планується користуватись тривалий час (плюс-мінус тиждень).


Зарядка

У одній з наших минулих статей ми розповідали про те, як правильно заряджати смартфон, і говорили про те, що не варто чекати повної розрядки акумулятора, і краще підзаряжати його десь з 20%. Ноутбуку стосується те саме — не треба повністю його розряджати, адже ресурс акумулятору не вічний.
Перегрів
Сучасні акумулятори в ноутбуках, як правило, літій-іонні, а вони погано переносять спеку, тому не треба користуватись чи зберігати ноутбук на відкритому сонці влітку, а також треба слідкувати, щоб вентиляційні отвори були відкриті та не забиті пилом.

Відключення програм

Чим більше програм чи пристроїв задіяно в роботі, тим більш інтенсивно працює процесор та оперативна пам’ять ноутбука, і, звісно, більше енергії потребують. Рекомендується закривати зайві вкладки в браузері, програми, що не використовуються в даний момент, а також пристрої, в яких немає потреби на даний момент — бездротові миші, зовнішні жорсткі диски.

Яскравість

Надто яскравий екран не тільки шкодить очам, а ще й потребує багато енергії, тож треба понизити яскравість до комфортного мінімума. Варто пам’ятати, що надто темний екран також буде шкідливим, тож треба знайти золоту середину. Ноутбуки, в яких є клавіутура з підсвіткою, зазвичай мають можливість відключення підсвітки, що також допоможе зекономити енергію акумулятору.

Відеокарта
Дискретні відеокарти особливо в ігрових ноутбуках потребують багато енергії, тож коли користувач не грає в важкі ігри, або не користується важкими програмами, то можна переходити на спрощений режим в налаштуваннях карти.

Живлення

Ноутбуки також мають налаштування живлення — якщо, знов таки, користувач не потребує високої потужності, то можна перевести живлення на середні показники.

Все це дозволить не лише продовжити життя акумулятора в майбутньому, але й, наприклад, зекономити енергію в ситуаціях, коли кожен відсоток заряду ноутбуку цінний, і треба, щоб гаджет працював довше саме зараз.

Оставьте комментарий