Охолоджувальна система: як обрати

Охолоджувальна система: як обрати

В одній з минулих статей ми говорили про те, як вибрати систему охолодження для ноутбуків, і зводився вибір тільки до двох варіантів — пасивного або активного охолодження, які відрізняються між собою наявністю або відсутністю вентилятора, що обертається.

І якщо для ноутбуків альтернатив немає, то настільні комп’ютери мають куди більший простір вибору систем охолодження, адже десктопи частіше перегріваються під час роботи вимогливих до ресурсів ігор або програм, що призводить до зниження ефективності роботи, зависань та інших проблем. У цій статті ми поговоримо, яку систему охолодження потрібно вибрати.

Різновиди

  • Повітряний. Це найбільш бюджетний різновид охолоджувальної системи, що являє собою вентилятор, який подає повітря на деталі комп’ютера, що найбільш розігрілися. Це відносно недорогі системи охолодження, проте їх ефективність нижча за інші, до того ж вони більш галасливі, і схильні збирати пил.
  • Водяний. Ця система охолодження використовує воду або інші рідини, що охолоджують, і є однією з найбільш ефективних систем охолодження комп’ютера. Найчастіше в такій системі використовується вода зі спиртом, але іноді замість неї буває антифриз або рідкий азот.
  • Олійні. Деталі, що найбільш розігріваються, десктопа передають тепло ємностям з маслом. Якщо бути точними, то це не те масло, яке використовується на кухні, а силіконове. Такі системи забезпечують безшумне та ефективне охолодження.

Незважаючи на те, що будь-який десктоп оснащений заводською системою охолодження, використання його не тільки для веб-серфінгу або роботи з документами, але і з ресурсомісткими програмами, збільшує навантаження на процесор і відеокарту. І якщо такі завдання стають перед комп’ютером відносно часто, необхідно окремо стежити за охолодженням процесора і відеокарти.

Процесор. Процесор має заводську систему охолодження у вигляді вентилятора, і якщо він раптово став перегріватися, а комп’ютер почав демонструвати нехарактерну поведінку (виснути, перезавантажуватися), то, швидше за все, виникла потреба у заміні термопасти.Відеокарти. Існує кілька різновидів охолодження, такі як радіатори, що відводять тепло, теплові трубки, ефективно відводять гаряче повітря від відеокарти, а також кулери, які можуть мати один або два слоти, і в другому випадку займають слот, що знаходиться по сусідству з відеокартою.

Крім процесора і відеокарти нагріву піддаються інші компоненти, такі, як, наприклад, жорсткий диск. І хоча жорсткому диску далеко за ступенем можливого нагріву до процесора та відеокарти, але надмірне нагрівання може призвести до збоїв та втрати даних. Як правило, в не найгарячіших компонентах комп’ютера (таких як оперативна пам’ять, материнська плата тощо) встановлено пасивну систему охолодження, тобто таку, що відводить тепло за допомогою радіаторів, і не має вентиляторів. Однак для циркуляції повітря в корпусі комп’ютера без вентилятора обійтися все ж таки не вдасться, тому повністю безшумний комп’ютер — завдання не найпростіше.

Підсумок

Активні системи охолодження потрібні тим користувачам, які часто застосовують комп’ютер для геймінгу в нові «вагові» ігри, які вимогливі до ресурсів комп’ютера, а також для тих, хто працює з відеомонтажем або графічним дизайном. Залежно від навантаження на комп’ютер, можна придбати як кулер з вентилятором, але найкращим виходом буде кулер з рідиною — як за ефективністю, так і на вигляд він буде найкращим вибором. Крім того, що така система охолодження безшумна та ефективна, вона може і добре доповнювати дизайн геймерського комп’ютера за рахунок підсвічування.

Оставьте комментарий