Сучасна індустрія може запропонувати абсолютно різні набори, у тому числі універсальні, і стосується це у тому числі наборів кухонних приналежностей, але все ж існують нюанси, з якими повинен визначитись сам користувач. Наприклад, це комплектація, матеріал виготовлення та інше. У даній статті ми розкажемо, як вибрати набір кухонних приналежностей так, щоб вибір був оптимальним.
Комплектація
Існують різні варіації комплектації, але якщо мета – підібрати максимально універсальний набір, то він повинен включати наступні предмети:
- Велика ложка. Це необхідна в будь якому разі ложка, яка використовується для перемішування перших та других страв при готуванні.
- Ополоник. Без нього буде проблематично розливати супи, бульйони, уху та борщ.
- Пласка лопатка. Це універсальна пласка лопатка, за допомогою якої можна перевертати будь які страви.
- Шумівка. Цей прилад використовується для зняття пінки, або вилавлювання невеликих частик у супах.
- Велика виделка. Це кухарська виделка, яка допомагає при приготуванні їжі.
- Картоплем’ялка. Використовується для приготування пюре, може мати отвори різних розмірів.
- Ложка для макаронів. За допомогою неї кухарі перекладають спагеті, макарони та лапшу.
- Вінчик. Звісно, блендер він не замінить, але його призначення простіше – наприклад, взбивати яйца для омлету.
В цілому, кожен стандартний набір включає в себе ці шість приладів. Бувають набори, де немає, наприклад, картоплем’ялки, чи великої виделки, але рекомендується все ж обирати такі набори, де є все необхідне.
Матеріал
Відд матеріалу, з якого виготовлено прилади, залежить дуже багато: строк експлуатації, міцність, дизайн, екологічність:
- Нержавіюча сталь. Вона могла б здаватися універсальною, адже це міцний матеріал, який можна використовувати у будь-яких умовах, але є мінус у вигляді несумісності з антипригарним покриттям.
- Нейлон. Це різновид пластика, він достатньо делікатно відноситься до антипригарного покриття, і, взагалом, мають ті ж переваги, що й металеві, але більш чутливі до високих температур. Тобто, існує ризик, що біля конфорки такий інструмент може деформуватися.
- Дерево. Дерев’яні інструменти екологічні, виглядають деколи краще за інші, але треба мати на увазі, що дерево чутливе до грибків, може бути підвержено деформації через вологу середу. Також дерево не можна порівняти в міцності з металом, але зазвичай використовуються тверді породи дерев.
Але існують також комбіновані варіанти. Дехто вважає їх більш надійними, і ми розглянемо деякі з варіантів:
- Металевий прибор з силіконовою ручкою. Така ручка захищає руку користувача від високих температур.
- Метал з тефлоном. Такі прибори покриваються тефлоновою оболонкою, вони не деформують металеві поверхні, та мають антипригарні якості.
- Дерево з пластиком. Робоча частина виповнена з дерева, а ручка з пластику. Це більш гігієнічний підхід, так як пластикову ручку легше чистити, ніж у випадку з деревом.
- Метал і дерево. Ручка виповнена з дерева, а робоча частина – металева. Вважається, що це не найкраще поєднання, так як метал може шкодити посуду, а ручка з дерева менш гігієнічна за інші.
Кріплення
Розміщення кухонних приналежностей — не найважливіший критерій вибору, але це також може бути важливо. В залежності від кріплення, підставка може бути круглою, що обертається, прямокутною чи квадратною. Кругла підставка, що обертається, зручніша у випадку невеликої кухні, а прямокутна може триматі більше приладів. Також існують настінні підставки, планки з крючками, що вішаються на шафу чи на стіну.