Як обрати домкрат для автомобіля

Як обрати домкрат для автомобіля

Майже до кожного автомобіля в комплекті йде штатний домкрат, але, в залежності від виробника, не завжди він буде достатньо надійним, а так як річ це необхідна — то постає питання про те, як обрати якісний домкрат для автомобіля, про що ми і розповімо у нашій статті.

Тип
Домкрати бувають трьох основних типів:
Механічний. Такі домкрати найдешевші, підіймають машини вагою до 1,5 тон, і також потребують фізичних зусиль.
Гідравлічний. Навідміну від менш габаритних механічних, такі домкрати частіше за все купують для гаражу, аніж для того, щоб возити постійно з собою. Але підійняти такий домкрат може і доволі важку машину, таку як позашляховик. Фізичних зусиль при користуванні не потребують істотно менше.
Пневматичні. За їх допомогою можна підіймати машину взагалі без застосування фізичної сили. Габарити та ціна дещо вищі, але, навідміну від гідравлічних пристроїв, працювати можуть не тільки на рівний і твердій поверхні, а й, наприклад, на рихлій землі.

Конструкція
Окрім типу, домкрати мають різну конструкцію:
Рейкова. Габаритні та достатньо дорогі домкрати. Але вони підіймають важкі автомобілі, та забезпечують високий підйом автомобіля.
Гвинтовий. Важить він небагато, але чутливий до поверхні — на землі, накриклад, використовувати його не рекомендується. Але для того щоб замінити пробите колесо його зазвичай вистачає.
Пляшковий. Називається так через його форму. Стійкий, здатний піднімати велику вагу, але підходить лише для машин з великим засвітом — наприклад, позашляховиків.
Підкатний. Має колеса, і його можна підкотити під машину. Але габарити не дозволяють використовувати його поза межами гаража.

Грузопідйомність

Треба розуміти, що невеликий запас грузопідйомносі все ж потребується, наприклад, якщо машина класу С важить 1200 кг, то запаз повинен становити від 300 кг. Тобто домкрат повинен бути розрахованим на півтори тони. Для машини вагою 2000 кг запас буде вже 500 кг (2,5 тони). Надто великий запас брати теж не треба, адже збільшуються габарити домкрату.

Висота підйому

Висота підйому — це висота відносно поверхні, над якою підіймається машина. Для звичайної заміни колеса або поверхневою діагностики цього вистачить 30-50 см, а от для власників позашляховиків може знадобитись домкрат з висотою до 1 метра.

Висновок

Для власників седану, перед яким буде стояти задача лише замінити колесо, достатньо буде механічного домкрату з висотою до 50 сантиметрів. Кросовер та великий седан потребують пляшкового пневматичного домкрату, а позашляховик може підняти рейковий механічний домкрат.

Оставьте комментарий